2005-2006

EU-logoESF

Sākot ar 2005. gada 1. augustu Gaismas speciālā internātpamatskola īstenoja Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansētu projektu „Izglītojošu materiālu izstrāde jauniešiem ar speciālām vajadzībām integrēšanai izglītības sistēmā”.

Projektā gaitā izdotas divas izglītojošas grāmatas – “Es ārpus mājas” un “Mana nauda”, izveidots interaktīvs izglītojošs materiāls CD formātā “Ārpus mājas” sociālo prasmju veidošanai jauniešiem ar speciālām vajadzībām.

aarpus majasmana naudaarpus majas

Grāmatas papildinātas ar krāsainām ilustrācijām, piktogrammām. Projekta ietvaros Latvijas novados tiek organizēti semināri, kuros plānots iepazīstināt jauniešus ar speciālajām vajadzībām, viņu vecākus, pedagogus, sociālos darbiniekus, visus interesentus ar izveidotajiem materiāliem. Šos materiālus paredzēts izplatīt bez maksas. Izglītojošie materiāli ir līdzeklis, kas atvieglos izpratni par sociāliem procesiem sabiedrībā jauniešiem ar speciālām vajadzībām, veicinās dialoga veidošanos starp sabiedrības locekļiem.

Sadarbībā ar mākslinieci Lindu Kukari-Aldersoni tapuši grāmatu galvenie varoņi. Iepazīstieties – Anna un Toms!

 Anna&Toms

 

Grāmatā “Es ārpus mājas” ietvertas šādas tēmas:

 

Es veikalā. Es muzejā. Es slimnīcā.  Es pastā.  Es teātrī, operā.

 

Grāmatā “Mana nauda” ietvertas šādas tēmas:

 

Nedaudz par naudas vēsturi. Kāda nauda ir Latvijā? Kā nopelna naudu?  Ģimenes budžets. Mans budžets.  Banka un norēķinu kartes. Vienota nauda Eiropā.

 

 

Interaktīvi izglītojošais materiāls “Ārpus mājas!”

Interaktīvais izglītojošais materiāls orientēts uz bērnu, jauniešu ar garīgās attīstības traucējumiem integrēšanu sabiedrībā. Šis materiāls veicinās jauniešiem pamatprasmju un sociālo prasmju apguvi, izmantojot jaunākās informācijas tehnoloģijas. Interaktīvais izglītojošais materiāls sagatavots saprotamā, viegli uztveramā veidā. Katrs spēs ar to darboties patstāvīgi vai ar palīdzību.

Izglītojošais materiāls veidots, programmēts kā spēle, kurā ir iespējas CD lietotājam darboties dažādās dzīves situācijās – apgūt nepieciešamās zināšanas un prasmes, lai sagatavotos pilvērtīgai un aktīvai dzīvei sabiedrībā (sadaļas – es veikalā, pastā, slimnīcā, operā, muzejā).

arpus majas_2arpus majas_6arpus majas_3arpus majas_7

Šis materiāls ļaus pilnveidot sociālās iemaņas un prasmes, lai bērni, jaunieši ar speciālajām vajadzībām sadzīvē būtu patstāvīgi, iespēju robežās neatkarīgi no citiem cilvēkiem un spētu paši par sevi rūpēties.

Interaktīvais materiāls „Ārpus mājas” pieejams divās valodās – latviešu un angļu, teksts ieskaņots, tādējādi šo materiālu sekmīgi var izmantot arī bērni, jaunieši, kuriem ir grūtības uztvert rakstītu informāciju.

Mūsu e-pasta adrese projekti@gaismasskola.lv

Gaidīsim jūsu jautājumus, atsauksmes, ierosinājumus!